Korte levensbeschrijving

Wieteke van Dort werd op 16 mei 1943 in Soerabaja, Indonesië geboren. Op 14 jarige leeftijd kwam zij met haar familie naar Nederland om zich in Den Haag te vestigen.

Wieteke is daar tot op heden woonachtig.

Na haar middelbare schoolopleiding ging Wieteke naar de toneelschool in Amsterdam.

waarna ze vier jaar speelde bij de Nieuwe Komedie/Toneelgroep Arena. Toen volgde er een seizoen als cabaretière bij Wim Kan en vervolgens keerde ze terug bij de Nieuwe Komedie. In 1970 trouwde Wieteke en deed jarenlang alleen radio en televisie werk

In 1968 verscheen zij voor het eerst op de televisie als de pop Pinokkio in de gelijknamige achtdelige serie.

Daarna speelde zij drie jaar lang samen met Willem Nijholt in de populaire kinderserie Oebele. Ook verwierf Wieteke grote bekendheid met andere kinderprogramma's.

Over haar rollen als de Deftige Dame in de Stratemakeropzeeshow en als Titia Konijn in J.J. de Bom voorheen de Kindervriend wordt Wieteke nog steeds aangesproken door volwassenen die als kind van deze series hebben genoten.

Steeds werkten dezelfde mensen met elkaar. Regisseur Frans Boelen, componist Harry Bannink, het Schrijverscollectief: Willem Wilmink, Jan Riem, Ries Moonen, Karel Eykman en Hans Dorrestijn. Bij de kinderseries waren Wieteke, Aart Staartjes en Joost Prinsen het vaste drietal.

Toen volgden programma's als Wij en de wereld en de Seniorenshow Dat ik dat nog mag meemaken. Ook kwam Wieteke op televisie als Tante Lien in de Late Late Lien Show van de VARA. Dat had verstrekkende gevolgen. Er kwamen drieduizend brieven na de eerste aflevering en tot op heden leeft Tante Lien voort.

Maar pas veel later, toen haar kinderen groter werden besloot Wieteke om af en toe ‘s avonds weer op te treden. Men vroeg telkens om Tante Lien dus in deze creatie bleef zij doorgaan. Zij speelde en zong op Pasar Malams, in theaters en op Indische feestavonden.

Terug naar de zeventiger jaren. Op de radio kwam er een eind aan het programma Kleutertje Luister en Wieteke werd gevraagd om samen met Burny Bos en Joop Stokkermans het nieuwe kleuterprogramma Radio Lawaaipapegaai te doen. Voor peuters maakte ditzelfde drietal op de radio later de Zandbakshow, maar dat programma heeft Wieteke later aan anderen over moeten laten, het werd te druk.

Verder was zij te zien in de kindertelevisieserie Kortjakje is weer beter, samen met Bill van Dijk. Lawaaipapegaai kreeg inmiddels ook een televisieversie en op de KRO Televisie verscheen het liedjesprogramma Kun je nog zingen, zing dan mee met Willem Nijholt geregisseerd door van Tineke Roeffen.

In de film Pinkeltje speelde zij naast Aart Staartjes Pinkelotje.

Nog een bijzondere televisieserie, weer onder regie van Frans Boelen was De Mankementen Show. Nu speelt Wieteke alweer veertien jaar diverse typetjes in Het Klokhuis. Nog steeds met Aart Staartjes en Joost Prinsen, maar nu ook met een keur van andere acteurs en actrices. Ook het schrijverscollectief heeft zich enorm uitgebreid. Zie de Klokhuis Website! Voor de muziek zorgt bij het Klokhuis nu, na het overlijden van Harry Bannink, niemand minder dan Henny Vrienten.

In de loop der jaren hebben Wieteke en de programma's waar zij haar medewerking aan verleent, een enorm aantal onderscheidingen gekregen. In 1976 werd het radioprogramma Lawaaipapegaai internationaal onderscheiden met de Premios Ondas te Barcelona.

In 1977 kreeg zij de Zilveren Harp van de Stichting Conamus en in dat zelfde jaar werd ook de Seniorenshow Dat ik dit nog mag meemaken in Montreux op het Internationale Televisiefestival bekroond met de Persprijs.

In 1978 werd de eerste Lawaaipapegaaiplaat onderscheiden met een Edison.

In 1979 werd aan Wieteke door de Indische Kulturele Kring een Gouden Lotus uitgereikt en werd het programma J.J.de Bom/voorheen de Kindervriend bekroond met de Nipkowschijf, een onderscheiding die de gezamenlijke critici van kranten geven aan het beste televisieprogramma van het jaar. Bovendien stelde de Stichting Voor Het Kind (bekend van de kinderpostzegels) een nieuwe tweejaarlijkse prijs in: De Kinderkast, voor het beste kinderprogramma. Deze eerste Kinderkast ging naar het team van J.J.de Bom/voorheen de Kindervriend. Later kreeg Wieteke nog een Kleine Kinderkast en de AVRO Publieksprijs voor de plaat Kortjakje is weer beter. Ook Het Klokhuis is onderscheiden met een Kinderkast, de Nipkowschijf en vele andere prijzen.

Ook in de platenstudio's heeft zij vele weken hard gewerkt aan een groot aantal die intussen veelal op CD zijn verschenen.

De Koempoelan van Tante Lien is een mooie weergave van de vroegere tv-shows. De plaat Weerzien met Indië is bekroond goud omdat er 50.000 exemplaren van verkocht zijn en is intussen ook op CD uitgekomen.

In september 1997 bestond Wieteke's creatie Tante Lien 25 jaar. Polygram heeft voor dit heuglijke feit een verzamel dubbel CD uitgebracht onder de naam Wieteke van Dort 25 jaar Tante Lien. Trude van Waarden Producties stelde de bundel Lieve Luitjes, het liedjesboek van Tante Lien samen, met daarin teksten en muzieknotaties van 51 liedjes, oude krantenknipsel en sfeervolle foto's.

Het kinderboek De kleine visser van Banda is door Wieteke geschreven en ook door haar geïllustreerd. Haar verhalen en de liedjes over het bekende Volk van Laaf van de Efteling zijn op CD uitgebracht en worden uiteraard door Wieteke vertolkt.

In augustus 1998 is de CD Sprookjes van Tante Lien deel 1 uitgekomen. Op deze CD vertelt Tante Lien nieuwe sprookjes (wederom door Wieteke zelf geschreven) en zingt zij bekende kinderliedjes in het Nederlands en Maleis.

Op 29 april 1999 heeft Wieteke van Dort een Koninklijke onderscheiding gekregen. Zij is geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

Onlangs op haar 60 e verjaardag besloot zij echter om meer tijd te besteden aan schilderen en schrijven dus er kunnen hooguit een paar voorstellingen per maand aangenomen worden.

In 2002 verscheen bij Uitgeverij Zwijsen, ‘De Toverbal', geschreven door Wieteke van Dort en geïllustreerd door Nicole van Moorsel in de serie Leesleeuw.

Op 12 juni 2003 werd haar nieuwste kinderboek ‘Kind in Surabaja' gepresenteerd op de Pasar Malam Besar. Het is door haar zelf geïllustreerd en het gaat over haar jeugd in de Gordel van Smaragd. Er staan ook foto's in uit het verleden. Het boek is niet alleen voor kinderen maar ook leuk voor ouders en grootouders om te lezen of voor te lezen.

In 2004 verschijnt bij Uitgeverij Zwijsen in de serie Leesleeuw het boek ‘Kleine Wolk.' Verder is zij een vriendenkookboek aan het voorbereiden: ‘Aan tafel met Wieteke van Dort.'

Op 18 november 2003 kregen Wieteke van Dort , Aart Staartjes en Joost Prinsen De Swiebertje Award in het TV Toys Museum te Dieren.

11 april 2004 werd de cd Silver Moments uitgebracht, naar aanleiding van de vijfentwintig jarige samenwerking met de zanger Aïs Lawa-Lata.

Op de Pasar Malam Besar in Den Haag wer den twee DVD’s in juni 2005 uitgebracht. De bei de DVD’s zijn registraties van de Pasar Malam optredens uit 2001 en 2002.

3 september 2005 ontving Wieteke van ‘Het Indisch Huis’  De Branie Award.

Eindelijk zijn op 26 mei 2006 de Vara TV-Shows op DVD uitgebracht. Het zijn drie dvd’s met acht shows erop.

13 oktober 2006, kookboek 'Aan tafel met Wieteke van Dort' . Een verzameling recepten van familie, vrienden en van haarzelf, rijk voorzien van prachtige foto’s. Natuurlijk horen bij al deze recepten verhalen die Wieteke in haar carrière heeft meegemaakt. Kortom een prachtige levensbeschrijving in woord, beeld en lekkernijen.

21 mei 2007, Kind in Surabaja ( Indische herinneringen) als luisterboek uitgebracht.

29 juni 2007, From The Time You Say Goodbye. Een Cd die Wieteke met de Koninklijke Militaire Kapel "Johan Willem Friso " heeft gemaakt voor de oorlogsveteraan.

29 juni 2007, ( Nationale Veteranendag) heeft Wieteke het Ereteken voor verdienste in zilver mogen ontvangen. Deze onderscheiding heeft Wieteke gekregen namens alle veteranen. Opvallend is dat zij door haar veelvuldig optreden voor veteranen de gevoelens van respect, erkenning en herkenning zo prominent weet uit te dragen.

25 mei 2009, is de liedjes DVD/Cd "Land van de Zon" gepresenteerd op de Tong Tong Fair in Den Haag. De liedjes op deze CD zijn opgenomen in Indonesië. 

25 mei 2010, zijn deel 3 en 4 van de sprookjes Cd's  van Tante Lien gepresenteerd op de Tong Tong Fair.

1 juni 2011, Is eindelijk de moppen Cd uitgebracht.

 

24 juni 2013, heeft Wieteke op haar vijftig jarig jubileum uit handen van wethouder Marjolein de Jong de Stadspenning van Den Haag mogen ontvangen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Website gemaakt door MOODY.NL © Copyright 2005 Wieteke van Dort Productions info@wietekevandort.nl